Om meg

Jeg heter Vera, er en skikkelig landbruksnerd og digger alt som spirer og gror!

Min interesse for landbruk startet allerede som barn og min aller første jobb var som avløser på gård. Siden den gang har drømmen vært å drive noe eget, og etter mye hardt arbeid satt jeg med driften av en hel andelsgård i fanget. Sykt stas!

På andelsgården etterstreber jeg å drive jorda på en måte som ivaretar naturens ressurser. Det viktigste for meg i jobben som andelsbonde er å tenke langsiktig og se en større sammenheng i arbeidet jeg gjør. Opplæring og formidling er en stor del av jobben min. Som andelsbonde dyrker du nemlig ikke bare grønnsaker – du dyrker også de menneskelige relasjonene og bidrar til å styrke kunnskapen om landbruk blant mennesker som kanskje ellers ikke har kjennskap til gårdslivet.  

Matauk og husflid i skjønn forening

Når du dyrker din egen mat lærer du også å planlegge måltider etter hva som er tilgjengelig den gjeldende årstiden. Å tilberede mat etter hva som er i sesong er en ryggmargsrefleks for meg da jeg selv har vokst opp med familie som er småbrukere. Etter hvert har det blitt tydeligere for meg at slett ikke alle har vokst opp med en tanke om matauk slik jeg selv er vant med, og det var dette som motiverte meg til å begynne å dele alle de oppskrifter jeg selv har eksperimentert meg fram til opp igjennom årene – oppskrifter som kan gjøre det enklere for flere å spise sesongbasert.

I tillegg til landbruk for matforsyningens skyld har jeg en stor interesse for dyrking av vekster til bruk i min produksjon som tradisjonshåndverker. Målet mitt med arbeidet jeg gjør er aldri å ha størst mulig avling eller å ha høyest mulig produksjon av produkter for salg. Det jeg ønsker å formidle i mitt virke, både på andelsgården og som håndverker, er gleden av selve arbeidet. Gleden av å tilbringe tid utendørs, å gjøre et håndfast og praktisk stykke arbeid med jord under neglene mens sola varmer mot kinnene. Å kunne glemme tid og sted en liten stund og bare fokusere på oppgavene som er foran oss, i godt selskap.  
 
Det å kunne høste mat som du selv har produsert eller å holde en ferdigstilt produkt i hendene etter et kurs i veving er en skikkelig god bonus, men det er veien som er målet.

Hvorfor «Avant gartner»?

Avant gartner spiller på begrepet avant garde – noe som er utenfor det ordinære, noe nyskapende, og ordet gartner

Fordi jeg nettopp er en gartner og bonde litt utenom det vanlige, både i måten jeg driver jorda på rent agronomisk – uten plog, ingen bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler – men også i det at jeg dyrker vekster til bruk i mitt virke som tradisjonshåndverk – slik som pil, vaid og lin. 

Jeg kan imidlertid ikke ta æren av ordspillet selv. Navnet kommer etter min favorittsang Avant Gardener skrevet av den australske artisten Courtney Barnett. Sangen har fulgt meg helt siden jeg først oppdaget den i min ungdom for over ti år siden. På den tiden satt jeg på jenterommet og leste ALT jeg kunne finne av litteratur knyttet til matproduksjon og miljøvennlig landbruk mens musikkanlegget sto på i bakgrunnen. Over høyttaleren låt det “Life’s getting hard in here so I do some gardening / Anything to take my mind away from where it’s supposed to be”, mens jeg drømte meg bort og tenkte at en dag skal jeg også bli en avant gartner.