Helsedirektoratets kostråd råder oss til å spise minst 5 og aller helst 8 porsjoner med frukt og grønt hver dag, der en porsjon tilsvarer 100 gram*. Her er mine beste tips for å gjøre jobben litt enklere:
1. Fokuser på de grønnsakene du liker best
Det høres kanskje banalt ut, men ikke undervurder dette første punktet. Hvis du vet at du egentlig haaater grønnkål – ikke tving det i deg for n’te gang. Fokuser heller på de grønnsakene du faktisk liker og som gjør måltidet noe å se fram til.

2. Synlighet og tilgjengelighet
Hvis du noen ganger har prøvd å få barn til å spise mer frukt og grønt så er det ikke alltid det hjelper å ha fruktskålen stående fremme på kjøkkenbenken. Med en gang frukten eller grønnsakene er delt opp i skiver og lagt på serveringsfat ser det imidlertid mye mer innbydende ut, og alt forsvinner på et blunk!
Det samme gjelder for oss voksne, så sørg for å ha noen ferdig oppkuttede gulrøtter, skiver av agurk og snackpaprika (eller dine favoritter) tilgjengelig i en boks i kjøleskapet. Da kan du enkelt slenge det med i matpakken eller bare i forbifarta når du er fysen på et eller annet.

3. Frosne grønnsaker
Når jeg kommer hjem etter en lang dag på jobben og er helt syyykt sulten så er skrelling og hakking av grønnsaker det siste jeg har lyst til å bruke tid på. Da er frosne grønnsaker som bare kan slenges rett i stekepanna redningen. Frosne grønnsaker er ofte rimelige og er like næringsrike som de ferske. Vinn-vinn!
4. Vær en snik
I en klassisk tomatsaus kan du for eksempel snike inn en ekstra revet gulrot uten at det forandrer smaken nevneverdig. Snik litt spinat inn i en smoothie. Lag bananpannekaker. Pesto av grønnkål. Eller hva med å lage hummus med rødbete?
Kun fantasien setter grenser.
5. Ha realistiske mål
Hvis du egentlig vet med deg selv at 5 (eller 8!) porsjoner grønt om dagen er uoppnåelig, start med å justere kravene og del opp i delmål i stedet. Hva med å ha en målsetning om å legge til én porsjon grønt til lunsj? Eller hva med å ha som mål å prøve ut en ny vegetarisk oppskrift i måneden dersom du ikke er vant til å spise mye vegetarmat fra før av?
En liten økning fra for eksempel 2 til 3 porsjoner grønnsaker om dagen kan være helsefremmende i seg selv. Husk også at det tar tid å endre en vane, og det å spise grønnsaker som en stor del av et måltid er nettopp det – en vanesak.
6. Planlegg ukemeny og lag større porsjoner
Sett av en kveld hvor du planlegger menyen for noen dager fremover. Se deg ut middagsretter som du vet at du liker og som du vet inneholder mye grønnsaker.
Selv om jeg er en ernæringsnerd og dyrker mine egne grønnsaker må jeg innrømme at jeg ikke lager middag hver dag. Jeg liker imidlertid å planlegge måltider og lager større porsjoner når jeg først lager mat. Da kan jeg fryse ned restene i porsjonspakninger til en dag tidsklemma tar meg.
Det går ofte like fort å lage dobbelt opp av det du lager når du først er i gang.

7. Glem ikke klassikerne
Du skal ikke kimse av den ordinære hverdagsmaten. Vanlige middagsretter som supper, lasagne, lapskaus, taco og wok er matretter som jo fort inneholder mengder av grønnsaker uten at vi kanskje tenker over det.
Det trenger ikke være avansert å spise grønt!
8. Hurtige løsninger er til for å hjelpe
For eksempel en pakke med knaskegulrøtter som snacks når du er på farta. Eller gå for ferdig vasket og oppkuttet salat hvis det gjør det enklere å inkludere grønnsakene som del av et måltid. Mange ferdige tomatsauser på boks inneholder også ekstra grønnsaker, noe som er en skikkelig livredder i en hektisk hverdag.
Slike raske løsninger kan noen ganger være litt dyrere, men hvis du har råd til det så kan det være en fin måte å gjøre matlagingen enklere på. Selv «jukser» jeg ofte med slike løsninger, og lager på ingen måte alt fra bunnen av hver dag.
Alt som kan gjøre matlagingen mer overkommelig tenker jeg er fint.
9. Smakstilsetninger
Når alt annet feiler: tilsett smør og salt.
OK – dette er kanskje ikke et råd Helsedirektoratet ville gått god for, men det er utrolig hva noen enkle tilsetninger kan gjøre for smaksopplevelsen. Andre smakstilsetninger som er med på å piffe opp grønnsakene er chili, honning, urter, krydderblandinger eller en god vinaigrette.
Vi skal tross alt ha glede av maten vi spiser.

10. Bli med i et andelslandbruk!
Da kan du høste grønnsaker akkurat når de er modne. På den måten tvinges du til å lage mat etter hvilke grønnsaker som er tilgjengelig der og da. Når du er deltakende i prosessen med å dyrke mat blir det også ekstra stas å spise den.
Hvis det å dyrke dine egen grønnsaker eller å delta i et andelslandbruk ikke er et alternativ for deg, fokuser på å kjøpe norske grønnsaker når de er i sesong. Grønnsaker som kålrot, gulrot, løk, spisskål og hodekål er knallgode grønnsaker som ofte har rimelig kilopris. Støtt gjerne dine lokale bønder ved å handle grønnsaker på bondens marked, gjennom REKO-ringen eller i markedshager med direktesalg.

*Kilde: Helsedirektoratet (2024). Kostråd og næringsstoffer. Oslo: Helsedirektoratet. Hentet d. 19. november 2024 fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen#frukt-baer-eller-gronnsaker-bor-vaere-en-del-av-alle-maltider-begrunnelse
Legg igjen en kommentar