Coleslaw med kesam

Finnes det egentlig et godt norsk ord for coleslaw? Råkostsalat? Kålråkost? Ikke vet jeg, men det jeg dog vet er at dette er det ultimate tilbehøret, både med tanke på hvor anvendelig det er, men også med tanke på mengden kål som forsvinner i en slik oppskrift.

For kål har vi mye av her til gards, og i mange ulike varianter. Kålvekstene er de som trives desidert best på vår leirtunge jord. I tillegg tåler noen av kålsortene også en del frost, noe som gjør de skikkelig gode å ha med tanke på norsk klima.

Utfordringen er bare å få brukt opp alt. Kålen har sakte forsvunnet litt ut av det norske kostholdet der den en gang var stjernen i mange tradisjonelle retter. Mange av medlemmene her på gården ytrer at de noen ganger blir overveldet av mengden kål de kan høste da de ikke er vant til å spise så mye av det. Det ønsker jeg å gjøre noe med, og har satt meg et mål om å fremme kålvekstene som de matnyttige plantene de jo er!

Over til oppskriften:

Coleslaw lages ofte med majones og rømme, men i stedet for rømme har jeg denne gangen brukt kesam og droppet majonesen. Resultatet blir en litt lettere, men like smakfull variant av denne anvendelige råkosten. Visste du forresten at kesam er en ferskost? I tillegg til å ha en frisk og syrlig smak har kesam også et relativt høyt proteininnhold og finnes i laktosefri variant. Vinn-vinn!

Når det gjelder type kål kan du variere denne oppskriften etter hva du har tilgjengelig. Hvitkål er nok det som oftest blir brukt, men denne gangen ble det en kombinasjon av rød spisskål og kinakål her i huset.

Lag gjerne denne oppskriften en times tid i forkant av servering, da får smakene satt seg. Server coleslaw til grillmaten, sammen med fisk, eller på koldtbordet.

Coleslaw med kesam

Recipe by avantgartner.noCourse: Tilbehør
Porsjoner

6

Porsjoner
Tilberedningstid

15

minutes

En litt moderne vri på et klassisk tilbehør.

Ingredienser

  • 1 L finstrimlet kålblanding, løst målt. Jeg brukte rød spisskål og kinakål, men du kan bruke de typene kål du har tilgjengelig

  • 1 liten gulrot, revet

  • 1 stilk vårløk, i skiver

  • Dressing
  • 1,5 dl kesam naturell

  • 1 ts dijonsennep

  • 1 ts brunt sukker

  • 2 ss sitronsaft

  • 1/2 ts salt

  • Sort pepper, smakes til

Fremgangsmåte

  • Finsnitt kålen med en kniv eller bruk et mandolinjern. Bland sammen kålen, revet gulrot og vårløken i en dyp bolle.
  • Rør sammen ingrediensene til dressingen i et glass og fordel det over grønnsakene. Bland sammen til alt er dekket med dressing.
  • Smak til med salt og pepper.

Notes

  • Coleslaw oppbevares i kjøleskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *