Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for alt som kan gjøres for hånd og på gamlemåten, enten det er på kjøkkenet med en klassisk surdeig eller om det er manuelt arbeid på åkeren.
Dagens oppskrift føyer seg inn i rekken av slike gammelmodige aktiviteter – nemlig galette. En galette er ekte, saktegående håndverk laget med masse kjærlighet.

Galette er en rustikk pai som lages uten bruk av paiform – en frihåndspai, om du vil. Ofte forbindes galette med desserter, men denne varianten er en middagsgalette fylt med ovnsbakte beter, urter og fetaost.
Rødbeter er kanskje den typen av beter mange kjenner til fra før av, men du kan bruke andre beter også til denne oppskriften. Selv har jeg laget denne med en kombinasjon av rødbeter, polkabete og gulbete, noe som gir et veldig dekorativt uttrykk.

Sett av litt ekstra tid til å lage galette til middag. Du kommer til å imponere selskapet med denne!






Galette med rødbete, urter og feta
4
porsjoner1+
timeIngredienser
- Deig
100 gram siktet hvetemel
50 gram sammalt hvete, finmalt
100 gram kaldt smør (saltet), i terninger
1/2 dl vann, iskaldt
- Beter
3-4 rødbeter, eller en kombinasjon av ulike beter
Olivenolje til pensling
klype salt og pepper
- Fyll
1 boks creme fraiche
2 fedd hvitløk
En liten neve frisk timian + mer til garnityr
Fetaost (blokk)
salt og pepper, smakes til
Directions
- Deig
- I en food processor/blender: miks alle ingrediensene bortsett fra vann i korte intervaller til du har en smuldrete blanding. Tilsett vannet til slutt og overfør deigen til benken. Blandingen ser fortsatt smuldrete ut.
- Kna ingrediensene sammen med hendene til du har en sammenhengende deig, og form deigen til en ball. Dekk deigen til eller legg den i en plastpose slik at det ikke tørker ut og la den hvile i kjøleskap i 1 time.
- Betene
- Forvarm stekeovnen til 200 grader.
- Skrell betene og del de i tynne skiver. Plasser de utover et bakepapirkledd stekebrett. Pensel betene med litt olivenolje og strø over salt og pepper.
- Stek betene i omtrent 15 minutter. Snu betene halvveis i steketiden slik at de blir jevnt stekt på begge sidene. De skal fortsatt ha litt tyggemotstand.
- Fyll
- Finhakk hvitløk og bland sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle.
- Galette
- Kjevle ut deigen tynt på et bakepapir.
- Smør fyllet utover bunnen, men la det være igjen en kant på omtrent 2 cm som ikke dekkes med fyll. Fordel betene utover bunnen og smuldre over med fetaost.
- Brett kantene av bunnen innover, rundt hele kanten, og slik at overlappene brettes litt over hverandre.
- Stek i omtrent 30 minutter, eller til kanten er gylden.
Legg igjen en kommentar