Litt sunnere havrekjeks med sjokolade

Disse havrekjeksene er definitivt et godt alternativ når du ønsker å lage noe søtt som er bittelitt sunnere. De inneholder 100% fullkorn i form av havregryn og havremel, noe som gjør at de metter godt. Kjeksene er i tillegg litt mindre søte enn dine standard sjokoladekjeks, men er likevel elsket av store og små.

Denne oppskriften har en annen konsistens enn standard kjeksoppskrifter på grunn av mengden fullkorn som brukes. Når du skal forme kjeksene på bakepapiret gjelder det å være litt tålmodig og presse deigen ordentlig sammen idet du former de til runde, flate kjeks. Ved å presse deigen litt flatt sammen sørger du for at kjeksen holder sammen etter steking også. 

Hvilken type sjokolade bør jeg bruke?

Selv bruker jeg mørk kokesjokolade fra Coop siden den er laktosefri, men du kan bruke den sjokoladen du liker best. 

Vil du lage sukkerfrie kjeks?
Jeg har prøvd å lage disse kjeksene med sukrin gold i stedet for vanlig brunt sukker. Det går helt fint, men smaken endrer seg noe da du får en liten ettersmak av kunstig søtning. I tillegg blir ikke kjeksene like sprøe i kantene – det er det nemlig sukkeret som sørger for at de blir. Ekte sukker gjør også at deigen blir litt mer klissete og dermed holder kjeksen også bedre sammen etter steking. 

Hvis du likevel ønsker en kjeks med enda mindre sukker enn i oppskriften, uten at det går alt for mye utover smak og konsistens, så ville jeg prøvd å bruke 50/50 brunt sukker og sukrin gold. Slik får du det beste fra begge verdener  – redusert sukkermengde, men likevel gylne, sprø kanter. 

Sukker eller ei – nyt disse kjeksene med god samvittighet 😊  

Litt sunnere havrekjeks med sjokolade

Recipe by avantgartner.no
Antall (omtrent)

15

kjeks
Tilberedningstid

25

minutter

Ingredienser

  • 50 g smør

  • 0,5 dl brunt sukker

  • 1 egg

  • 2 dl lettkokte havregryn

  • 0,5 dl havremel

  • 40-50 g sjokolade, hakket

Fremgangsmåte

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader
  • Bland lett sammen smeltet smør (avkjølt) sammen med sukkeret i en liten bakebolle. Rør så lett inn egget.
  • Vend inn havregryn og havremel til alt det tørre er godt blandet inn med resten.
  • Tilsett den hakkede sjokoladen til slutt
  • Form små kjeks ved å ta en spiseskje med deig over på et bakepapirkledd stekebrett. Videre former du deigen til runde, flate kjeks med hendene. Dette er lettere å gjøre hvis du dypper fingrene i litt kaldt vann, da klistrer ikke deigen seg like lett til hendene.
  • Stek kjeksene i midterste rille i ovnen i 8-10 minutter, eller til kjeksene har fått en gylden farge.
  • La de ferdig stekte kjeksene avkjøles på en rist før servering (vanskelig, men veldig verdt ventetiden). Kjeksene blir sprøere i kantene når de er avkjølte.

Notes

  • Variasjon: tilsett en neve hakkede mandler eller litt tørket frukt i stedet for sjokolade.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *